Waar moet je op letten bij het kopen van een kruiwagen?

Hieronder hebben we de kruiwagens in drie categorieën ingedeeld, namelijk: kruiwagens voor de bouw, argragische doeleinden en voor huis en tuin gebruik. De verschillen lopen uiteen op het gebied van kwaliteit en grootte van de bak, maar ook op prijs. Lees hieronder de plus- en minpunten voor iedere type kruiwagen.

Kruiwagens voor op de bouw

Bouwkruiwagens zijn vaak robuust en sterk. Ze moeten tegen een stootje kunnen. De meeste kruiwagens die geschikt zijn voor op de bouw, zijn daarom verzinkt. Er zijn twee mogelijkheden: een bak van kunststof, of van metaal. Een kunststof bak heeft als voordeel dat wanneer er zware materialen in worden gegooid, er geen deuken en roest kunnen ontstaan. Een verzinkte kruiwagen heeft echter als voordeel dat scherpe objecten er minder snel doorheen gaan. Ook kun je een keuze maken tussen een luchtband of massieve band. In dit artikel gaan we verder in op verschillende banden.

 1. Stevig en robuust, geschikt voor zwaardere werkzaamheden
 2. Verkrijgbaar in (hard) kunststof en metaal
 3. Ook in speciale uitvoeringen: gereedschap- en steenkruiwagen
 1. Wat prijziger dan een reguliere kruiwagen
 1. Bekijk alle kruiwagens voor de bouw

Kruiwagens voor argrarische doeleinden

Op de boerderij, op de manege, of in de stal is het handig om een grote kruiwagen te hebben. Onze agrarische kruiwagens zijn uitgerust met grote bakken, stevige frames en soms zelfs met twee wielen. Deze twee wielen zorgen voor meer stabiliteit. Dat is handig, want een volle kruiwagen van 160 liter is zwaar! De agrarische kruiwagens zijn vaak gemaakt van kunststof en hebben luchtbanden. Dit maakt het rijden met een zware lading gemakkelijker. Ook zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar voor dit type kruiwagens.

 1. Vaak uitgevoerd met een grote bak: kan veel lading in 1x vervoeren
 2. Soms ook uitgerust met twee wielen, wat de kruiwagen stabieler maakt
 3. Veel accessoires voor deze type kruiwagen beschikbaar
 1. Een volgeladen kruiwagen kan relatief zwaar zijn
 1. Bekijk alle kruiwagens voor argrarische doeleinden

Kruiwagens voor huis-en-tuin

Deze kruiwagen heeft eigenlijk iedereen: de reguliere kruiwagen. Deze is vaak uitgevoerd met een bak van 80 à 90 liter. De bak is vaak gemaakt van kunststof, wat de kruiwagen licht en handzaam maakt. Een kruiwagen voor de tuin kan uitgevoerd zijn met een luchtband of massieve band. Een massieve band heeft als voordeel dat hij niet lek kan en niet leegloopt. Een luchtband heeft daarentegen als voordeel dat het wat gemakkelijker rijdt.

 1. Licht en wendbaar, waardoor dit type gebruiksvriendelijk is
 2. Verkrijgbaar met een lucht- of massieve band
 3. Relatief goedkoop
 1. Minder geschikt voor zware werkzaamheden op bijvoorbeeld de bouw
 1. Bekijk alle kruiwagens voor huis-en-tuin